Werkt frisdrankstralen op hout?

Wanneer zuiveringszoutdeeltjes contact maken met een verontreiniging, exploderen ze, waardoor de verontreiniging wordt verstoord, maar het onderliggende oppervlak ongedeerd blijft. Vanwege deze unieke eigenschap kan soda-stralen veilig worden gebruikt op materialen zoals aluminium, baksteen, beton, staal, stucwerk, tegels en hout, en vele andere. Soda-stralen is ontwikkeld om goed te werken op zachte metalen zoals koper (het is oorspronkelijk ontwikkeld voor gebruik op het Vrijheidsbeeld), maar werkt ook goed op hout. In tegenstelling tot zandstralen zal het geen krassen maken op houten of metalen oppervlakken onder de verf.

De sleutel tot het correct stralen van soda is de hoeveelheid druk die wordt uitgeoefend. De frisdrank wordt op een oppervlak gesproeid, net als een hogedrukreiniger, onder een schuine hoek. Als de druk te hoog is, zal het substraat deuk of kromtrekken. Bij de juiste druk moet men slechts één laag afwerking tegelijk kunnen verwijderen.

Frisdrankstralen is de laatste jaren enorm populair geworden. Dit is een zandstraalproces, waarbij zuiveringszout wordt gebruikt als straalmiddel. Hoewel lichtgewicht en „zacht voor ons”, hebben de afzonderlijke stukjes frisdrank scherpe randen, waardoor ze een uitstekend schuurmiddel zijn. Het is een van de weinige straalmiddelen die biologisch afbreekbaar is, waardoor veel van de noodzaak voor opschoning wordt geëlimineerd.

Desalniettemin kan het schadelijk zijn voor planten, dus als je buiten frisdrank blaast, wil je zoveel mogelijk frisdrank afspoelen of stofzuigen. Een andere standaardmethode voor houtrestauratie is frisdrankstralen. Frisdrankstraalhout is ook niet bepaald de meest praktische optie. Soda-stralen is vergelijkbaar met zandstralen, behalve dat het afhankelijk is van zuiveringszout in plaats van zand.

Zoals je je kunt voorstellen, maakt sodastraal hout nogal een puinhoop. Het belangrijkste verschil is dat je niet in deze stand wilt schilderen, omdat er veel straalmedia in zitten, die in je verf kunnen terechtkomen. Als je bijvoorbeeld de verf van een oud gebouw haalt, moet je plastic bekleding of ramen bedekken voordat je zwaar zandstralen. Het proces is eigenlijk beter in het verwijderen van vuil van oppervlakken dan hardere organische straalmaterialen zoals walnootschalen, omdat het kleinere scheuren en spleten kan binnendringen en reinigen die de bredere organische verbindingen niet kunnen bereiken.

Er is een breed scala aan potentiële straalmedia beschikbaar; sommige komen vaak voor als zand, terwijl andere wat exotischer zijn, zoals gemalen notenschalen, plastic en zelfs gemalen glas. Hoewel stofvrij stralen krachtig genoeg is om jarenlang aangebakend vuil en vuil te verwijderen, is het ook zacht genoeg om de structurele integriteit van het hout te behouden. In plaats daarvan biedt het een zachte, grondige reiniging waarbij verflagen of vet geleidelijk langzamer worden weggeschuurd dan zandstralen, maar veel sneller dan hydrostralen met industriële sterkte. Stofvrij straalhout is de beste optie die beschikbaar is als u materialen wilt herstellen naar hun oorspronkelijke uiterlijk.

Hieronder hebben we alles beschreven wat u moet weten over stofvrij stralen, hout, strippen en restaureren, zodat u kunt bepalen of dit een haalbare optie is voor uw volgende project. Dit is een goed moment om te vermelden dat het zandstralen van antiek meubilair misschien niet in uw belang is, afhankelijk van uw doelen. Soda-stralen is een relatief nieuwe techniek voor het verwijderen van verf, schimmel en oppervlakteroest die langzaam aan populariteit wint. Omdat het zandstraalproces zoveel moeilijker is, moeten gebruikers extra voorzichtig zijn om objecten of oppervlakken te beschermen en te bedekken die ze niet willen worden blootgesteld aan een hogedrukstroom zand.

Een andere manier om een zandstraalcabine te maken, is door plastic zeilen als gordijnen te gebruiken, ze aan het plafond te bevestigen en op de vloer te wegen door ze aan een 2 x 4 of stukken schroot te bevestigen. Het feit dat stofloze blasters in een breed scala aan materialen kunnen etsen, toont aan hoe het een stevige maar zachte optie is. Om dit soort effecten te bereiken, wilt u een hardere straalmedia gebruiken, zoals walnootschaal of zelfs gemalen glas, afhankelijk van hoe ernstig het verouderingseffect dat u op het hout wilt hebben. Gezandstraalde houten meubels kunnen glad en mooi zijn, zolang je maar heel voorzichtig bent en je de tijd neemt om je techniek te oefenen voordat je aan iets echt belangrijks werkt.

Je zult waarschijnlijk ook het verdriet dat je met de zandstraler doet willen combineren met andere technieken, zoals het gebruik van een priem om authentiek ogende wormgaten te maken en een slijpmachine om wat lijkt op zaagmarkeringen te creëren. .