Is zandstralen beter dan schuren?

Zowel zandstralen als handschuren zijn geweldige opties voor het automatisch verwijderen van verf. Voor een goedkoop doe-het-zelfproject thuis kunt u handschuren. Als u echter professionele verfstripdiensten wilt die uitstekende resultaten garanderen, is zandstralen de beste techniek. Wanneer het tijd is om uw auto opnieuw te schilderen, heeft u de keuze tussen het persoonlijk afschuren van de oude lagen met schuurpapier of het gebruik van een zandstraler.

Het gebruik van schuurpapier kan iets langer duren dan een zandstraler en vereist iets meer voorbereiding, maar het is goedkoper en nauwkeuriger. Dit is wat je moet weten over dit onderwerp. zandstralen is ook het beste voor zware machines. Het is beter om vet te verwijderen dan soda-stralen, en het verwijdert alles wat vastzit op het oppervlak.

In deze gevallen kan soda-stralen alleen vet verwijderen, zonder de verf te verwijderen als de verf nog niet afbrokkelt of anderszins verzwakt is. Zandstralen heeft ook een breder scala aan mediakeuzes, wat betekent dat het een breder scala aan toepassingen heeft. Het kan worden gebruikt op zachtere oppervlakken bij het werken met walnootschalen of maïskolven, terwijl hardere oppervlakken staalgruis kunnen vereisen. Zandstralen is doorgaans een soepeler en minder invasief schuurproces.

Dat hangt echter ook af van de persluchtdruk die u gebruikt en het schuurmateriaal dat u selecteert. Omdat zandstralen minder krachtig is dan straalstralen, is het veel vergevingsgezind. Met lichte druk en zachte mediamaterialen zoals organische stoffen of glas kunt u zeer gevoelige oppervlakken behandelen met weinig risico op onopzettelijke schade. Waar zandstralen te zacht en tijdrovend kan zijn voor het behandelen van tandwielen en assen, zal straalstralen snel dikke en zware oppervlakken voorbereiden, zoals metalen rompen en vrachtwagennaven.

Straalkamers worden gebruikt voor voertuigen, bouwmachines en vliegtuigen, hoewel stof- en mediaverzamelsystemen het nog steeds mogelijk kunnen maken om afval te verminderen en materialen te recyclen. Of zandstralen of frisdrankstralen de betere optie is, komt neer op het type project waarvoor ze nodig zijn. Vanwege het lage risico op vervorming van het oppervlak is soda-stralen geschikt voor gebruik op een breed scala aan oppervlakken. Als je nog geen zandstraler hebt, kun je het beste een chemische verfstripper gebruiken, gevolgd door het afschuren van wat er overblijft.

U vindt ook kogelstralen op het werk waar motoronderdelen moeten worden geplast om de kneedbaarheid te vergroten. Zandstralen is ook een zuiniger uitrustingssysteem om aan te schaffen, gemakkelijker te bedienen en biedt uitstekende kwaliteit aan de consument. Naast het feit dat het een gevaarlijk straalmateriaal is, kan zand niet worden vergeleken met de uitstekende selectie moderne schuurmaterialen die beschikbaar zijn voor een breed toepassingsgebied. Zandstralen daarentegen vereist een luchtcompressor, straalpot en een straalpistool, die in totaal minder kost dan de frisdrankstraalmaterialen.

Ondanks de verandering in apparatuur en materialen, is zandstralen nog steeds de meest gebruikelijke en geprefereerde schuurbehandelingsmethode. Deze schurende behandelingsmethode maakt gebruik van een apparaat dat lijkt op een spinwiel om shot-achtig materiaal centrifugaal te versnellen en tegen een oppervlak te blazen. Ongeacht de schuurmiddelen verwijst de term „zandstralen” naar het proces van het voortstuwen van dat schuurmiddel met perslucht. Hoewel sodastralen kan worden gebruikt om oppervlakken glad te strijken voor coatingvoorbereiding en roest te verwijderen, wordt het voornamelijk gebruikt om te reinigen.

Uitgangsmaterialen voor sodastralen omvatten een straalgenerator, persluchttoevoer, een straalslang en mondstuk, en een vochtdecontaminatiesysteem, evenals natriumbicarbonaat als terugkerende kosten. Hun functionaliteit hangt grotendeels af van de behoeften van een bepaalde baan, en wanneer frisdrankstralen wordt gebruikt in plaats van zandstralen (of omgekeerd), kan dit schadelijk zijn voor het project.