Kun je houtafwerking zandstralen?

En ja, zandstralen werkt ook voor het verwijderen van de oude verf van het hout. Een van de grootste problemen die mensen tegenkomen bij het zandstralen van houten meubels, borden en andere projecten, is dat hout niet helemaal dezelfde hardheid heeft. De zandstraalmedia snijden eerst door de zachtste delen van het hout, waardoor de hardere delen zichtbaar blijven. Dit kan een heel cool artistiek effect creëren dat veel lijkt op natuurlijk drijfhout, maar hetzelfde effect kan problematisch zijn als het niet precies is waar je voor gaat.

Zandstralen heeft een vergelijkbaar effect met standaard schuurpapier, wat zorgt voor een betere en gelijkmatigere afwerking. Het is heel ongebruikelijk om problemen tegen te komen in gaatjes of hoeken. Feit is dat het heel gebruikelijk is om zandstraalapparatuur te gebruiken bij het afwerken van houten stukken zoals deuren en ramen. Schuurstralen is vergelijkbaar met schuren, maar het is geen directe vervanging.

In de meeste gevallen moet je nog steeds schuren, afhankelijk van waar je aan werkt. Het basisidee hier is dat de straalmedia een groter effect hebben op het zachte deel van de houtnerf dan op het harde deel. Houd er rekening mee dat als u niet zeker weet of het houtoppervlak dat u blaast een schuurmiddel zoals zand aankan, het beter is om zachtere media zoals walnootschalen of maïskolven te gebruiken. Anders kunt u zandstralers huren die beschikbaar zijn in winkels voor huisverbeteringen en hardware voor uw kleine projecten.

Voordat u met het zandstraalproces begint, is het echter essentieel om het gebied en het hout zelf voor te bereiden, zodat u de gewenste resultaten kunt behalen zonder rommel of fysieke schade te veroorzaken. Hoewel schuurstralen verf en vuil goed verwijdert, kan het niet het meest glad genoeg maken om primer, vlek of verf aan te brengen. Zandstralen staat op het punt een revolutie teweeg te brengen in de houtbewerkingsindustrie door de noodzaak en intensiteit van schuren tot een minimum te beperken. U moet er ook voor zorgen dat u de juiste spuitmondmaat hebt gekozen en dat er voldoende straalmiddelen naar buiten komen.

Stel uw zandstraler in volgens de instructies van de fabrikant en vul de druktank of pot met zandstraalmedia zoals maïskolf, walnootschalen of frisdrank. Vanwege het feit dat zandstralen van houten deuren, ramen en laden een grote puinhoop kan veroorzaken, is het goed om de verschillende onderdelen van de muur te verwijderen en te openen om het proces in een goed geventileerde open ruimte (zoals uw garage) te voltooien. Dus als u zich zorgen maakt over het reinigen van het zand daarna, is het goed om een dikke druppeldoek onder het oppervlak te gebruiken. Hoewel zandstralen oorspronkelijk bedoeld was voor metaal, is hout ook erg taai, dus het is bestand tegen het proces.

Dus afhankelijk van hoe groot uw totale project is en wat de kosten zijn, kunt u een zandstraler huren of kopen. Je wilt goede verlichting hebben in de zandstraalcabine, omdat het straalproces veel stof genereert, waardoor het moeilijk te zien is. Er is een breed scala aan potentiële straalmedia beschikbaar; sommige komen vaak voor als zand, terwijl andere iets exotischer zijn, zoals gemalen notenschalen, plastic en zelfs gemalen glas.